ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ

1) κ.Σαμίου τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με τη δημοτική μουσική;

Εγώ ασχολήθηκα με αυτά γιατί μου άρεσε η βυζαντινή μουσική και οι εκκλησιαστικοί ύμνοι. Από παιδί πήγαινα στην εκκλησία με τον πατέρα μου και μου άρεσε αυτό που άκουγα χωρίς να ξέρω ακριβώς τι άκουγα. Σιγά-σιγά με το δάσκαλό μου το Σίμωνα Καρρά έμαθα πολλά τραγούδια και ξεκίνησα να τραγουδώ.

2) Γιατί σήμερα το δημοτικό τραγούδι δεν ακούγεται από την τηλεόραση;

Αυτό θέλει πολλή συζήτηση. Τα ιδιωτικά κανάλια και η κρατική τηλεόραση σπάνια βάζουν δημοτικά τραγούδια. Αλλά και στο ραδιόφωνο πολύ σπάνια θα ακούσετε τέτοια μουσική. Αυτό δεν εξαρτάται από εμάς τους μουσικούς ούτε από τον κόσμο αλλά από τους υπεύθυνους των καναλιών. Δυστυχώς σήμερα υπάρχει μία ξενομανία.

3) Πιστεύετε πως η παραδοσιακή μουσική θα έχει καλή πορεία στο μέλλον;

Λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης, άδειασαν τα χωριά μας και έτσι οι άνθρωποι άφησαν τα έθιμα τους . Τώρα ακούμε δημοτικά τραγούδια στις συναυλίες. Στα μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια τα παιδιά μαθαίνουν βυζαντινή μουσική, βυζαντινά όργανα και τραγούδια. Έτσι λοιπόν υπάρχει μία αισιοδοξία από αυτά.

4) Έχετε δώσει πολλές συναυλίες. Ποια από ατές σας άρεσε περισσότερο;

Όλες τις συναυλίες που δίνω τις χαίρομαι. Στο Ηρώδειο ήταν πραγματικά για μένα ένα μεγάλο γεγονός. Στο Μέγαρο Μουσικής μου έκαναν ένα αφιέρωμα το 1998 και αυτή τη συναυλία την ηχογραφήσαμε και βγάλαμε ένα C.D. με τίτλο ”Δόμνα Σαμίου στο Μέγαρο Μουσικής”. Στο Νεστόριο, στο RIVER PARTY, έδωσα συναυλία με κοινό παιδιά από όλη την Ελλάδα. Έχω πάει στη Β. Αμερική, στις Η.Π.Α., στον Καναδά, στην Αυστραλία και σε όλη την Ευρώπη.

5) Μιλήστε μας για το σύλλογο που έχετε ιδρύσει.

Η δραστηριότητα του συλλόγου είναι να βγάζει τραγούδια όχι με επώνυμες εταιρίες αλλά αυτά που θέλω εγώ. Δίσκοι θεματικοί όπως Μικρασιάτικα, της ξενιτιάς, τα αποκριάτικα, του Πάσχα κ.λ.π. Πέρσυ έβγαλα τα τραγούδια της κυρα-Θάλασσας.

6) Πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί να ασχοληθεί με τη μουσική σήμερα;

Ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί μπορεί να ακολουθήσει τα Μουσικά Γυμνάσια και τα Λύκεια. Επίσης μπορεί να πάει και στη σχολή του Σίμωνα Καρρά. Εγώ δίδασκα στο Μουσείο Λαϊκών οργάνων.

7) Θα ήθελα να κλείσουμε κάνοντας μια ευχή.

Ευχή, πρώτα απ’ όλα υγεία για όλους τους ανθρώπους και δεύτερον ειρήνη και δικαιοσύνη σε όλον τον κόσμο.